Pieczony mintaj w sosie chrzanowo-koperkowym z puree brokułowym i surówką z czerwonej kapusty

Pieczony mintaj w sosie chrzanowo-koperkowym z puree brokułowym i surówką z czerwonej kapusty

Idealny obiad, gdy masz ochotę na coś zdrowego, domowego i wyjątkowo pysznego!

Kategoria

Obiad

Czas przygotowania

45 min

Trudność

Średni

Składniki

📝 Składniki (na 2 porcje)

Na rybę:

  • 2 filety z mintaja (ok. 300–350 g)

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • sok z ½ cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Na sos chrzanowo-koperkowy:

  • ½ cebuli (drobno posiekanej)

  • 1 łyżka masła

  • 100 ml śmietany 30%

  • 1 łyżeczka chrzanu tartego

  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku

  • szczypta soli i pieprzu

  • odrobina soku z cytryny (do smaku)

Na puree brokułowe:

  • 1 średni brokuł (ok. 250 g)

  • 1 mały seler (ok. 100 g), pokrojony w kostkę

  • 50 ml bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka masła

  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej

Na surówkę z czerwonej kapusty:

  • 150 g czerwonej kapusty

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • szczypta erytrolu (dla zbalansowania smaku)

  • sól i pieprz do smaku

Przepis

👩‍🍳 Sposób przygotowania

1. Ryba:

  • Filety z mintaja skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.

  • Ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i piecz w 180°C przez 20 minut.

2. Sos chrzanowo-koperkowy:

  • Na maśle zeszklij cebulę.

  • Dodaj śmietanę, chrzan i koper.

  • Gotuj na małym ogniu 3–4 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.

  • Dopraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

3. Puree brokułowe:

  • Brokuły i seler ugotuj w bulionie do miękkości (ok. 10 minut).

  • Odcedź (zachowaj odrobinę płynu), dodaj masło i przyprawy.

  • Zblenduj na gładkie, kremowe puree, w razie potrzeby dodając odrobinę bulionu.

4.Surówka z czerwonej kapusty:

  • Poszatkuj czerwoną kapustę i przełóż do miski.

  • Dodaj sól i delikatnie ugniataj kapustę dłoniami przez 2–3 minuty, aż lekko zmięknie i puści sok.

  • Następnie dodaj oliwę, sok z cytryny, erytrol oraz pieprz.

  • Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut, by smaki się przegryzły.


🍽️ Sposób podania:

Na talerzu ułóż porcję puree brokułowego, na nim filet z mintaja. Polej sosem chrzanowo-koperkowym i podaj z porcją świeżej surówki.

🍽️ Wskazówka:

Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak sosu, dodaj odrobinę tartego chrzanu tuż przed podaniem – zachowa świeży aromat i lekko pikantny charakter.

Nie masz czasu na gotowanie?

Zamów dietę pudełkową i ciesz się zdrowymi, zbilansowanymi posiłkami bez wysiłku!

Zobacz naszą ofertę