Chałwowy keto sernik na zimno

Chałwowy keto sernik na zimno

Lekki, aksamitny i pachnący miętą

Kategoria

II śniadanie

Czas przygotowania

20 min

Trudność

Łatwy

Składniki

📝 Składniki (na 2 porcje)

  • 150 g twarogu sernikowego

  • 100 g twarogu półtłustego

  • 2 łyżki tahini (ok. 40 g)

  • 100 ml śmietanki 30%

  • 1,5 łyżki erytrolu (lub do smaku)

  • 1,5 łyżeczki żelatyny

  • 2 łyżki wody (do żelatyny)

  • listki świeżej mięty do dekoracji

Przepis

👩‍🍳 Sposób przygotowania

1. Przygotuj żelatynę:

  • W małej miseczce zalej żelatynę 2 łyżkami zimnej wody. Odstaw na 5 minut do napęcznienia, następnie delikatnie podgrzej (np. w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), aż się rozpuści.

2. Zmiksuj masę serową:

  • W blenderze połącz oba rodzaje twarogu, tahini, erytrol i śmietankę. Miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

3. Dodaj żelatynę:

  • Do masy wlej rozpuszczoną, lekko przestudzoną żelatynę i ponownie krótko zmiksuj, by równomiernie się połączyła.

4. Przelej i schłodź:

  • Masę przelej do dwóch małych foremek lub pucharków. Wstaw do lodówki na minimum 2–3 godziny, aż sernik stężeje.


🍽️ Sposób podania:

Przed podaniem udekoruj świeżą miętą. Możesz też posypać wierzch odrobiną sezamu lub pokruszoną chałwą bez cukru dla efektu „wow”

🍽️ Wskazówka:

Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej chałwowy smak, dodaj odrobinę pasty sezamowej także na wierzch sernika — zyska piękny połysk i aromat.

Nie masz czasu na gotowanie?

Zamów dietę pudełkową i ciesz się zdrowymi, zbilansowanymi posiłkami bez wysiłku!

Zobacz naszą ofertę